EXPANSION AND REFURBISHMENT OF SOCIAL HOUSING (PUBLIC PROTECTION)

vista-3d-3-imagen-principal

Location: Calle ENRIQUE CALABIA / Calle HERMANOS GARCÍA NOBLEJAS, BOADILLA DEL MONTE (MADRID).
Owner: Boadilla del Monte Town Council, Madrid
Design: José Enrique Fombella Guillem and Marta Pastor
Date: 2014-2016

Boadilla del Monte’s Municipal Housing Company decided to launch a public tender for the design and construction supervision of the rehabilitation and expansion of this apartment block. Our team’s design proposal won.

The building is surrounded by extensive outdoor spaces and is located in the old town centre, close to the Infante D. Luis Palace, while being visible from the edge of the town.
The poor condition of the façades and the roofs made it advisable to completely refurbish the building, not only the interior layout but also the façades and volumes.
Planning regulations permitted the addition of a floor at attic level, increasing the number of housing units from the original 8 to 10.
The façade was designed to be finished with a lime-plaster coating on exterior insulation to improve the building’s thermal conditions, the window openings were extended to the ground bringing more light inside, and a pitched zinc roof was added.
The balconies were maintained as outdoor space, extending the openings that lead on to them to make them part of the living rooms.
Sliding, lattice shutters on the edge of the balconies filter incoming light, making them more usable and improving the composition of the façades.
The solar panels were hidden from view under the eaves, where the steeper part of the roof sloped towards the courtyard, and the water storage tanks were placed in the roof space, protected from the weather.